Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης

Συνεδρίαση του ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π. [Δ.Τ. – 25/11/2015]

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.) συνεδρίασε σήμερα, Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015, υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης.

Το ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π., μετά την εισήγηση του αρμόδιου Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, διαπίστωσε με ικανοποίηση ότι προχωρούν οι επεξεργασίες των προτάσεων που αφορούν στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Στην κατεύθυνση αυτή θεωρεί αναγκαίο τον πλέον ευρύ και ουσιαστικό διάλογο μέσα στην κοινωνία με σκοπό τόσο την υπέρβαση των σημερινών επιτακτικών αναγκών του ασφαλιστικού συστήματος όσο και την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών, στρεβλώσεων, αδυναμιών και αδικιών του.

1. Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος την οποία εισηγείται η κυβέρνηση εντάσσεται σε μία συνολική στρατηγική η οποία έχει στόχο να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς προς το ασφαλιστικό σύστημα και τη δυνατότητά του να εγγυάται τις συντάξεις των πολιτών. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, η μεταρρύθμιση θα πρέπει να διασφαλίζει τους όρους βιωσιμότητας του συστήματος σε βάθος χρόνου.

2. Οι όποιες αλλαγές πρέπει να διασφαλίζουν τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος στη βάση των αρχών της κοινωνικής αλληλεγγύης και της αλληλεγγύης των γενεών, και όχι στη λογική των εξατομικευμένων λογαριασμών.

3. Το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει ένα σύστημα εγγυημένων παροχών, στο πλαίσιο του οποίου η συνολική σύνταξη θα αποτελείται από:

• Την εθνική σύνταξη, η οποία θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία

• Την αναλογική σύνταξη, η οποία θα προκύπτει από την προσμέτρηση του μισθού (για μισθωτούς) ή του εισοδήματος (για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κλπ), το ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης και τα έτη ασφάλισης

4. Το νέο ασφαλιστικό σύστημα, με απλούς, ενιαίους και διαφανείς κανόνες για όλους, πρέπει να υπερβαίνει δραστικά την οργανωτική και λειτουργική διάσπασή του, καθώς και τα αποσπασματικά και πελατειακά χαρακτηριστικά που το διέκριναν έως σήμερα, εμπεδώνοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και ενισχύοντας την προστασία των πλέον αδύναμων.

Σημαντικός πυλώνας της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι η ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος μέσω:

• Ενός ενιαίου συστήματος κοινωνικών πόρων

• Της αξιοποίησης μέρους της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η οποία θα πρέπει να θεωρείται και να αντιμετωπίζεται ως περιουσία των νέων γενεών

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η σημαντική βελτίωση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών και η δραστική αντιμετώπιση των ποικίλων εκδηλώσεων του φαινομένου της «μαύρης» εργασίας.

  • Πρόσφατες Αναρτήσεις

    Κ. Χατζηδάκης για εξαγορά HSBC Μάλτας από Credia Bank: Σημαντικά οφέλη για το Δημόσιο και την ελληνική οικονομία

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:  «Η επίσημη ανακοίνωση της Credia Bank για την εξαγορά της HSBC Μάλτας είναι ένα καλό νέο για το τραπεζικό σύστημα,

    Περισσότερα

    Κ. Χατζηδάκης: Καταλύτης για προσέλκυση επενδύσεων το νέο Ελληνικό Ταμείο Καινοτομίας και Υποδομών

    Έξι πλεονεκτήματα για τους επενδυτές στην Ελλάδα   Τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει σήμερα η χώρα μας σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας ανέδειξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας

    Περισσότερα
  • Μετάβαση στο περιεχόμενο