Συνεδρίαση του ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. [18/7/2017]

Η συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνείς χρηματοδοτικούς θεσμούς συζητήθηκε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) το οποίο συνεδρίασε σήμερα, Τρίτη 18 Ιουλίου 2017, υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη.

Σταθερή επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η συνεργασία ή και η συμμετοχή της Ελλάδας σε όλους τους σημαντικούς διεθνείς χρηματοδοτικούς θεσμούς με στόχο την οικονομική στήριξη επενδυτικών σχεδίων υψηλής προστιθέμενης αξίας και την ανάπτυξη επωφελών συνεργασιών για την ελληνική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό επεδίωξε και πέτυχε τη συμμετοχή της χώρας στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών (AIIB), ενώ σήμερα το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. εξουσιοδότησε το Υπουργείο Οικονομικών να αποστείλει επίσημη επιστολή προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (New Development Bank), στην οποία μέτοχοι είναι οι χώρες των BRICS.

Με τη συμμετοχή της χώρας σε διεθνείς αναπτυξιακούς θεσμούς ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς καλούνται να αξιοποιήσουν τη χρηματοδοτική στήριξη έργων που υλοποιούνται στις χώρες-μέλη, είτε πρόκειται για έργα που χρηματοδοτούνται κυρίως από κρατικούς φορείς είτε πρόκειται για βιώσιμα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια. Επίσης, ελληνικές εταιρίες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν εγγυητικές επιστολές από τις διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες για την εκτέλεση των έργων υποδομής (αυτοκινητόδρομοι, σχέδια αστικής ανάπτυξης, παραγωγή καθαρής ενέργειας κ. α).

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά από τη χρηματοδότηση των υποδομών του «Δρόμου του Μεταξιού», μία από τις βασικές δράσεις της ΑΙΙΒ, αποτελώντας κέντρο βαρύνουσας σημασίας για τη διασύνδεση Ασιατικής και Ευρωπαϊκής ηπείρου.

Όπως αποφασίστηκε, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, με συντονισμό του ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. και των αρμόδιων υπουργείων θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη το προσεχές διάστημα για την ενημέρωση ελληνικών εταιρειών και φορέων σε σχέση με τις δυνατότητες που τους παρέχει η συμμετοχή της χώρας σε διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες.

 

  • Πρόσφατες Αναρτήσεις

    Κ. Χατζηδάκης: Νομοσχέδια για το βαθύ κράτος και τη βελτίωση της καθημερινότητας

    Οι πολίτες θα επιλέξουν ξανά τη ΝΔ για αυτά που μπορεί να τους προσφέρει από εδώ και πέρα   Νομοσχέδια για την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας, που δημιουργεί το «βαθύ

    Περισσότερα

    Κ. Χατζηδάκης: Yλοποιούμε το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πακέτο για τη Βόρεια Ελλάδα

    Συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη στην ιστοσελίδα voria.gr Η σύγκλιση των περιφερειών με τον εθνικό μέσο όρο τρέχει σήμερα με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες  σε σχέση με το παρελθόν, τονίζει

    Περισσότερα

    Κ. Χατζηδάκης: Προχωράμε με μεγαλύτερες ταχύτητες στο κυβερνητικό έργο

    Συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης στην εφημερίδα “Real News” «Όραμά μας είναι μια Ελλάδα που θα ανεβαίνει συνεχώς ψηλότερα και θα προχωρά με σταθερά βήματα μπροστά», τονίζει ο αντιπρόεδρος της

    Περισσότερα
  • Μετάβαση στο περιεχόμενο