Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Η Βουλή των Ελλήνων συνέρχεται, για μία ακόμη χρονιά, σε ειδική συνεδρίαση για να αποτίσει
φόρο Τιμής στην μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων Χριστιανών του Πόντου που
εξολοθρεύθηκαν, τέτοιες ημέρες πριν από 103 χρόνια.

Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η περσινή εκδήλωση μνήμης είχε γίνει λίγες ημέρες μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζό Μπάϊντεν, η οποία και ανέδειξε στον παγκόσμιο διάλογο την έννοια της Γενοκτονίας. Ο Πρόεδρος Μπάϊντεν έκανε τότε ένα βήμα. Έδειξε τον δρόμο της Δικαιοσύνης μακριά από μίση και εκδικητικότητα.

Για εμάς τους Έλληνες, καθήκον μας είναι να μετατρέπουμε με την ψύχραιμη ανάγνωση του
παρελθόντος, την ανείπωτη και φρικαλέα τραγωδία σε δύναμη και εθνική αυτοπεποίθηση.
Αλλά και για τους γείτονες μας, θα αποτελέσει δείγμα γενναιότητας η ειλικρινής μεταμέλεια και
η ανάληψη της ευθύνης για τις ειδεχθείς πράξεις του παρελθόντος. Οι Έλληνες Χριστιανοί του
Πόντου, η διεθνής κοινότητα σε αντίστοιχες Γενοκτονίες αλλά και στην Γενοκτονία των Ποντίων, δεν ζητούν εκδίκηση. Ζητούμενο είναι η αναγνώριση μιας πραγματικότητας που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Θυμάμαι πόσο με είχαν συγκινήσει πέρυσι οι προσωπικές αναφορές των συναδέλφων στην αντίστοιχη συνεδρίαση.

Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες Χριστιανοί του Πόντου εξολοθρεύτηκαν (353.000), εκατοντάδες
χωριά ανασκάφηκαν (815), χιλιάδες εκκλησιές καταστράφηκαν (1.134), εκατοντάδες σχολεία
γκρεμίστηκαν (960) και σχεδόν μισό εκατομμύριο ξεριζωμένοι συμπατριώτες μας (περίπου 400 χιλ.) έφθασαν στην ελεύθερη Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους έναν πολιτισμό σχεδόν 3 χιλιετιών! Έναν πολιτισμό που άνθισε επί 28 αιώνες και κόμισε στην ανθρωπότητα για πρώτη φορά την κριτική σκέψη, την έρευνα, την επιστήμη και την πολιτική.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Η φετινή ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων συμπίπτει, τραγική τη μοίρα, με έναν απεχθή και αποκρουστικό πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης. Ένας λαός, ο Ουκρανικός, ωθείται δια της βίας μακράν των πάτριων εδαφών του από τη γειτονική τους Ρωσία. Είναι λες και η ιστορία δεν διδάσκει τους ηγέτες του σύγχρονου
κόσμου που κλεισμένοι στα επιβλητικά μέγαρα εξουσίας ματαιοπονούν επιχειρώντας την δια της βίας προσαρμογή της πραγματικότητας στα δικά τους, κοντά μέτρα! Ηγέτες ακοινώνητοι ιστορίας αγνοούν την δυναμική της ίδιας της ζωής.

Οι διωχθέντες, οι κατατρεγμένοι, όπως ακριβώς συνέβη με τους Ποντίους πριν από 103 χρόνια, μεταφέρουν την ιδιαίτερη πολιτισμική τους ταυτότητα, προϊόν της μακραίωνης παρουσίας τους στους γενέθλιους τόπους τους μέσω μίας αέναης και διαρκούς αλληλοτροφοδότησης.

Η ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητα των Ποντίων προσφύγων που ήρθαν στην Ελλάδα, πήγαν στην Ρωσία ή κατέφυγαν στην Αμερική τα πρώτα χρόνια μετά το 1919, παρέμεινε διακριτή μέσα στις κοινωνίες που τους υποδέχτηκαν, διατηρώντας την ιστορική συνέχεια αλώβητη. Για την στέγαση της ιστορίας αυτής έχω εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό την ανέγερση Μουσείου Ποντίων και ομολογώ πώς έτεινε ευήκοον ους.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Δύναμή μας είναι η ιστορία μας, οι ρίζες μας, το εθνικό μας φρόνημα, η αδάμαστη Ελληνική ψυχή και το Ελληνικό πνεύμα με την παγκόσμια εκπροσώπησή του. Το επεσήμανε και το ανέδειξε αυτό ως κεντρικό μήνυμα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην προχθεσινή ομιλία του ενώπιον των μελών των δύο νομοθετικών
Σωμάτων στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Επαφίεται σε εμάς να μετατρέψουμε τον ποντιακό πολιτισμό που μεταλαμπαδεύθηκε στις νεώτερες γενεές των Ελλήνων σε ορμή για ένα δημιουργικό μέλλον και μία ευημερούσα Πατρίδα.

Κύριε Πρόεδρε,

Εμείς σήμερα ας κλίνουμε το γόνυ με σεβασμό και την προσήκουσα Τιμή στην μνήμη των Ελλήνων Χριστιανών του Πόντου.

Η Ελλάς τους οφείλει πολλά.