Αθήνα, 19/7/2020


Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ


Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμμένος εκπροσώπησε σήμερα τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών και στην κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, τιμώντας τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.


Μετά το πέρας της τελετής, ο κ. Πικραμμένος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα 46 χρόνια μετά την εισβολή στην Κύπρο ανακαλούμε στην μνήμη μας τους πεσόντες για την ελευθερία και τους απονέμουμε την τιμή που τους αξίζει. Ο αγώνας και τα ονόματά τους δεν πρόκειται να ξεχαστούν ποτέ.


Η Ελλάδα δεν αποδέχεται και ουδέποτε πρόκειται να αποδεχθεί τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής του 1974 αλλά και κάθε προκλητικής ενέργειας της γείτονος.


Η πλήρης εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου γίνεται σήμερα ακόμα πιο επιτακτική, καθώς η Τουρκία κλιμακώνει τις παράνομες διεκδικήσεις της και προκαλεί απροσχημάτιστα με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Η Τουρκία ενεργεί προκλητικά και ανιστόρητα. Όπου όμως και αν κοιτάξει ο Πρόεδρός της, στην Ανατολική Θράκη, τον Πόντο, την Ιωνία, τη Μικρά Ασία, τα παράλια της Μέσης Ανατολής και μέχρι πέρα από την Αλεξάνδρεια και την Καρχηδόνα, όπου και αν στρέψει το βλέμμα του, θα «σκοντάψει» στην Αρχαία Ελλάδα και την Ορθοδοξία.


Η Ελλάδα δεν θέλει να ξαναγράψει την Ιστορία, δεν πρόκειται όμως ποτέ να την ξεχάσει. Θα διαφυλάξει την πίστη και τις παραδόσεις της.


Κανείς «Αττίλας» δεν μπορεί να αλλάξει την Ανθρωπότητα και την Ιστορία.


Με ενότητα και αποφασιστικότητα, τιμούμε τους ήρωες που θυσιάστηκαν για να αποκρουστεί η τουρκική εισβολή και αξιοποιώντας τις διεθνείς συμμαχίες μας, αντιμετωπίζουμε τη νέα τουρκική προκλητικότητα».