“ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΜΑΣ ΕΥΘΥΝΗ”

Άρθρο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτη Πικραμμένου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ” στις 10 Μαϊου 2020

«…οι δε Αθηναίοι, θ’ αναστηλώσετε την καταπεσούσαν δύναμιν της πόλεως. Διότι οι άνδρες αποτελούν τις πόλεις και όχι τείχη και πλοία κενά ανδρών». Ό,τι έγραψε ο Θουκυδίδης 2,5 χιλιάδες χρόνια πριν, ταιριάζει και σήμερα. Και θα ταιριάζει πάντα όσο υπάρχουν  πόλεις στον κόσμο. Κι όσο υπάρχουν πολίτες πρόθυμοι να ακολουθήσουν την «δημοκρατία της πειθούς» με την ατομική τους ευθύνη.

Μέσα στο αναπάντεχο δράμα που ζει ο πλανήτης, εμείς οι Έλληνες αποδείχτηκε ότι κρατάμε γερά. Ότι παίρνουμε  αποφάσεις,  οργανώνουμε συστήματα,  κατανοούμε έγκαιρα τις απειλές,  αντιλαμβανόμαστε τι γίνεται γύρω μας και αντιδρούμε παραδειγματικά στον μεγάλο κίνδυνο. Με ευαισθησία και ενσυναίσθηση.
Πολύ γρήγορα ξεκινήσαμε τον αγώνα. Να ασφαλίσουμε τα συστήματα, να ενημερώσουμε τους πολίτες, να στήσουμε ένα ψηφιακό κράτος, να μαζέψουμε χρήματα και να προσφέρουμε περισσότερα προκειμένου να σώσουμε τους συνανθρώπους μας.

Ο κορωνοϊός μας αφύπνισε. Σταθήκαμε όρθιοι και αποφασισμένοι. Αλλά ταυτόχρονα, ενωμένοι. Με την Κυβέρνηση να καθορίζει ξεκάθαρα: Πρώτα η υγεία. Με την Κυβέρνηση να δίνει τις πρώτες μάχες και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα να ακολουθεί, επιδεικνύοντας πρωτόγνωρη συναίνεση.

Εκείνη όμως, που αποκάλυψε θριαμβικά, την ομοψυχία  της ήταν η κοινωνία. Ήταν η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που μπορεί πια, να ομονοεί εθνικά, ανεξάρτητα  από ιδεολογίες, ανούσια συνθήματα και αναχρονιστικά δόγματα. Αφήνοντας  στην άκρη τις αντιθέσεις, τάχθηκαν όλοι από κοινού στον μεγάλο σκοπό, διακόπτοντας  τις μετακινήσεις τους, αναστέλλοντας τις εργασίες τους και περιορίζοντας τις προσωπικές τους ελευθερίες.  

Όταν σοβάρεψαν τα πράγματα, αναζητήσαμε  τους ανθρώπους και την ατομική τους ευθύνη. Την αξία τους, την ικανότητα, την πυγμή τους, την διάνοια, την συμμετοχή τους. Αυτούς που θα μπορούσαν να σχεδιάσουν τη λύση κι αυτούς που θα πείθονταν να την ακολουθήσουν. Ως πολίτες μιας «δημοκρατίας της πειθούς», όπου το άτομο κατανοεί, αποδέχεται και συμμετέχει σ΄ αυτό που ορίζουν η επιστήμη και ο νόμος. Όχι για να ικανοποιήσει την όποια ιδιοτέλεια αλλά για να προστατεύσει την ίδια του τη ζωή.

Ο κορωνοϊός μας ξύπνησε. Και θυμηθήκαμε ότι «οι άνδρες αποτελούν τις πόλεις»! Οι  πολιτικοί, οι επιστήμονες, οι χορηγοί, οι απλοί άνθρωποι που είναι έτοιμοι να στρατευτούν μαζί με τους άλλους στην κοινή άμυνα. Οι υπεύθυνοι πολίτες από όποια θέση κατέχουν.

Και έτσι θα πρέπει να συνεχίσουμε. Γιατί τίποτα δεν τελείωσε ακόμα, αν δεν προσέξουμε τη ζωή μας. Με την ευθύνη που η ίδια μας η πολιτική ύπαρξη ορίζει, απέναντι στους άλλους αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό.

Να γνωρίζουμε όμως και κάτι σημαντικό για την επόμενη μέρα. Οι πόλεμοι, οι φυσικές καταστροφές, οι πανδημίες αναπτύσσουν  στις κοινωνίες «αντισώματα» στην παθογόνα αδράνεια του παρελθόντος. Από εκεί και πέρα, το μέλλον ανήκει σε όσους πήραν από την τριβή της ανάγκης την ηθική του χρέους. Σε όσους ενώθηκαν και κράτησαν το απόσταγμα της σοφίας που τους κληροδότησε η δυσκολία. Γιατί η δύσκολη πορεία της ανάταξης αρχίζει τώρα.

Η αλληλεγγύη, η συλλογική δράση, η προσφορά, η απλοποίηση των συναλλαγών μας και κυρίως η σπουδαιότητα της ατομικής ευθύνης ας μας κρατήσουν ενωμένους. Γιατί έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Στην οικονομία, στην ανάπτυξη, στην παιδεία, στην ασφάλεια, στο κράτος δικαίου, στη δημοκρατία και κυρίως, στην αναθεώρηση της αξίας της ανθρώπινης ζωής.

Αυτή η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να δώσει σε όλους τους Έλληνες ένα σπουδαίο όραμα και για το μέλλον. Ας είναι από δω και πέρα ο ανταγωνισμός του πολιτικού συστήματος βασισμένος στον ρεαλισμό, στη σοβαρότητα και στην πρόοδο. Ακολουθώντας αλλά και διαπαιδαγωγώντας την κοινωνία. Όμως αυτό δεν φθάνει. Γιατί με την συμπεριφορά του ο κάθε άνθρωπος θα χαράξει το δικό του μέλλον.

Κοιτάξτε γύρω σας τι γίνεται τώρα, που  «τείχη» και «πλοία» έμειναν  όρθια μόνο από «πράξεις ανδρών»…