Στον Θάνο Μωριάτη

Πλησιάζει η ώρα της άρσης των μέτρων, λέει ο Παναγιώτης Πικραμμένος στη συνέντευξή του στη Realnews, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο κορωνοϊός αποτελεί έναν «ύπουλο και απρόβλεπτο αντίπαλο». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισημαίνει πως «όλοι οι Ελληνες είμαστε περήφανοι για αυτό που έγινε στη χώρα μας» και τονίζει πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση έχουν στερεά νομική βάση.

Oι ανησυχίες για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας είναι πολλές. Τι θα κάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της επερχόμενης ύφεσης;

Η δέσμη των οικονομικών μέτρων που ανακοινώθηκε αρχές Μαρτίου καλύπτει, σε μια πρώτη φάση, το διάστημα έως το τέλος του Απριλίου. Η κυβέρνηση προγραμματίζει επέκταση ή και προσθήκες στα ήδη ισχύοντα μέτρα, ανάλογα με την ένταση και την έκταση του προβλήματος με τον κορωνοϊό και ασφαλώς ανάλογα με τις επιπτώσεις του στην οικονομία. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι τα μέτρα που έχουμε πάρει έχουμε στόχο να τα επαναλάβουμε και τον Μάιο, χωρίς να κάνουμε χρήση του μαξιλαριού ασφαλείας.Το μέλλον όλων των οικονομιών είναι αχαρτογράφητο. Τα δεδομένα μεταβάλλονται. Είναι ένας δύσκολος πόλεμος. Θα ήταν ολέθριο λάθος τακτικής να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα από την αρχή και να μην έχουμε απόθεμα για το μέλλον.Οσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα της ύφεσης, είναι σαφές ότι όσο περισσότερο διαρκεί η κρίση του κορωνοϊού τόσο μεγαλύτερα θα είναι και τα προβλήματα στην οικονομία. Παρά την υπέρβαση εσόδων που είχαμε κατά τον Μάρτιο, θα έλεγα ότι το μέγεθος της ύφεσης δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί αυτή τη στιγμή με ακρίβεια, διότι εξαρτάται από το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η πανδημία. Η χώρα φαίνεται να μπορεί να ανακάμψει σημαντικά το δεύτερο εξάμηνο. Να καλύψει ένα κομμάτι της ύφεσης. Γι’ αυτό και όσο πιο σωστά κατανεμημένα είναι μέσα στην επόμενη περίοδο και κυρίως όσο λαμβάνουν υπόψη και τη μετά κορωνοϊό εποχή, τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από την κρίση και θα οδηγηθούμε σε μια υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο ετοιμάζονται και οι μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για μια δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας, όπως π.χ. η διαμόρφωση ενός νέου χωροταξικού σχεδίου.

Στο υγειονομικό σκέλος, τι να περιμένουμε; Μέχρι πότε θα ισχύουν τα αυστηρά μέτρα;

Με όσο μεγαλύτερη συνέπεια εφαρμόζουμε τα μέτρα, τόσο νωρίτερα θα έρθει η ημέρα που σταδιακά θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Πλησιάζει η ώρα, αλλά δυστυχώς έχουμε έναν ύπουλο και εντελώς απρόβλεπτο αντίπαλο. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, πρέπει να μην εφησυχάσουμε. Το υπουργείο Υγείας και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν κάνει μια εξαίρετη δουλειά και καθημερινά δίνουν έναν τιτάνιο αγώνα. Μα πιο πολύ από όλους οι ίδιοι οι πολίτες. Ο μεγαλύτερος σύμμαχος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ωριμότητα και η κατάθεση προσωπικής ευθύνης της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων. Ο ελληνικός λαός έχει πρωτοπορήσει. Είμαστε παράδειγμα προς μίμηση. Οι ξένοι λένε «δείτε τι έκαναν οι Ελληνες, αυτό πρέπει να κάνουμε και εμείς»! Είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος και πιστεύω πως σε λίγους μήνες θα κοιτάζουμε με υπερηφάνεια όλοι οι πολίτες πίσω στον χρόνο και θα λέμε «βοήθησα και εγώ, ήμουν παρών, ήμουν υπεύθυνος»! Νομίζω ότι όλοι οι Ελληνες είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό που έγινε στη χώρα μας. Υπήρξαμε το παράδειγμα για όλη την Ευρώπη.

Η λήψη των αναγκαίων εν πολλοίς περιοριστικών μέτρων έχει ανοίξει μια δημόσια συζήτηση περί των κινδύνων για τις ατομικές ελευθερίες. Ηδη κάποιοι μιλούν για αντισυνταγματικότητα των μέτρων. Υπάρχουν δικλείδες για τη διασφάλιση των ατομικών ελευθεριών με δεδομένο τις ανησυχητικές εξελίξεις, όπως ο Όρμπαν στην Ουγγαρία;

Ασφαλώς και υπάρχουν δικλείδες, κυρίως συνταγματικές και ακολούθως και απορρέουσες νομικές-δικαστικές. Την ίδια στιγμή, όμως, εναπόκειται σε εμάς από την εμπειρία που αποκομίζουμε αυτές τις ημέρες να τις εμπλουτίσουμε και να τις θωρακίσουμε.

Είναι κοινός τόπος ότι η πανδημία του κορωνοϊού με τις επιπτώσεις της σε παγκόσμιο επίπεδο και κυρίως στα κράτη του τόξου του λεγόμενου δυτικού πολιτισμού λειτουργεί σαν μια ασύμμετρη απειλή. Εδώ έχουμε την απειλή σε ένα υπέρμετρο αγαθό, που είναι η υπαρξιακή ανάγκη διατήρησης της ίδιας της κοιννωνίας μας, του ίδιου του πολιτισμού μας. Και να μην επιτρέψουμε με κανέναν τρόπο να διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός. Γι’ αυτό ο δικαστικός και νομικός κόσμος δέχεται ότι η κυβέρνηση ενώπιον μιας τέτοιας περίστασης έκτακτης ανάγκης δικαιούται και οφείλει να κάνει τις αναγκαίες σταθμίσεις, ώστε να λάβει τα μέτρα εκείνα που αποφέρουν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα, σεβόμενα τα θεμελιώδη δικαιώματα. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση έχουν στερεά νομική βάση. Από την άλλη πλευρά, όμως, θα σας έλεγα ότι θεωρώ αυτονόητο πως τα μέτρα αυτά είναι έκτακτα και ότι θα αρθούν μόλις εκλείψουν οι αιτίες που τα προκάλεσαν.

Ο Νίκος Αλιβιζάτος αναφέρθηκε σε συνέντευξή του πως ο μείζων κίνδυνος είναι να μας γίνει συνήθεια η διακυβέρνηση διά διαταγμάτων και πράξεων νομοθετικού περιεχομένου. Διαβλέπετε τον ίδιο κίνδυνο;

Δεν διαβλέπω κανέναν τέτοιο κίνδυνο. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει δώσει τέτοιο δείγμα γραφής. Σέβεται απολύτως τις δημοκρατικές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες και σε αυτό έχει πρωτοστατήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, θα ήθελα να κάνω μια γενική παρατήρηση. Ολοι διαισθάνονται ότι η κρίση της παγκόσμιας πανδημίας που βιώνουμε θα έχει ενδεχομένως, μεταξύ των διαφόρων συνεπειών της, και κάποιες αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης των κρατών μας με απομείωση των πολύχρονων διαδικασιών και ισχυροποίηση της εκτελεστικής εξουσίας. Ιδωμεν. Δεν ανησυχώ ιδιαίτερα, ιδίως για τις δημοκρατίες δυτικού τύπου. Αλλωστε, κανείς δεν θα μπορούσε να εμποδίσει τις εξελίξεις, ούτε την ιστορία.

Το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων είναι ένας από τους τομείς που επιβλέπει η αντιπροεδρία και έχει σταματήσει να υλοποιείται λόγω πανδημίας. Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

To Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων «απαντούσε», διόρθωνε καλύτερα, τις αιτίες που μας οδήγησαν στην οικονομική κρίση. Μετά και την κρίση της πανδημίας, όμως, αποκτά έναν πρόσθετο ρόλο. Εναν στρατηγικό ρόλο θα έλεγα, συμβατό πάντα με την εθνική μας οικονομία. Οπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, έναν ρόλο με επίκεντρο το περιβάλλον. Το σχέδιό μας παραμένει πολύ φιλόδοξο. Είναι για μια Ελλάδα η οποία θα εξασφαλίζει ανάπτυξη και ευημερία για όλους τους πολίτες μέσα από ένα καινούργιο αναπτυξιακό μοντέλο που θα τοποθετεί την προστασία του περιβάλλοντος στο κέντρο των πολιτικών μας επιλογών. Και αυτά δεν είναι απλά σχήματα λόγου. Δείτε πώς αναδύθηκε μέσα από την κρίση της πανδημίας που βιώνουμε η ανάγκη να προχωρήσουμε σε έναν πολύ τολμηρό ψηφιακό μετασχηματισμό όχι μόνο του κράτους, αλλά και του τρόπου με τον οποίο είναι οργανωμένη συνολικά η ελληνική κοινωνία. Ψηφιακές προκλήσεις και κλιματική αλλαγή είναι δύο παγκόσμιες προκλήσεις τις οποίες πρέπει και εμείς να ενσωματώσουμε στις δικές μας πολιτικές.

Το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων καθίσταται όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρο και αναγκαίο, ως ένα πολυεργαλείο για τη νέα Ελλάδα που θα φτιάξουμε την επομένη της πανδημίας. Ενα μεγάλο στοίχημα. Οπως αυτό που κερδίζουμε αυτές τις ημέρες. Οπως αυτά τα μεγάλα ιστορικά στοιχήματα, που πάντα μας προκαλούσαν, πάντα μας έβρισκαν ενωμένους και υπεύθυνους και πάντα τα κερδίζαμε.

Δείτε εδώ τη συνέντευξη.