Κωστής Χατζηδάκης στο CNN Greece: «Όχι στη συγκάλυψη, αλλά όχι και στο κυνήγι μαγισσών»

Εν μέσω πολιτικής θύελλας που προκαλεί το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης δίνει απαντήσεις στα σενάρια πρόωρων εκλογών, στο πώς και εάν θα επηρεαστεί το «πουγκί» της ΔΕΘ, αλλά και στο αν θα ακολουθήσει και πάλι η Κυβέρνηση το «Μοντέλο Τριαντόπουλου» για fast track προανακριτικές Υπουργών της, στην αποκλειστική συνέντευξή του στο CNN Greece

Ο κ. Χατζηδάκης αναγνωρίζει πως στο ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν υπήρξε αποφασιστική και συντεταγμένη δράση της Κυβέρνησης και δεσμεύεται πως προτεραιότητα είναι τώρα «να επιστραφούν τα χρήματα που πήραν διάφοροι επιτήδειοι ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Τα χρήματα αυτά θα ζητηθούν πίσω» ξεκαθαρίζει.

«Από εδώ και πέρα δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για καθυστερήσεις και για λάθη» υπογραμμίζει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.

Δεν έχει τίποτα να κρύψει η Νέα Δημοκρατία

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης που κατηγορεί την Κυβέρνηση για συγκάλυψη, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει πως η ΝΔ δεν έχει τίποτα να κρύψει.

Στο ερώτημα για το αν το «Μοντέλο Τριαντόπουλου» θα ακολουθηθεί και για τους Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, δηλώνει πως «είναι νωρίς» για τέτοιες δηλώσεις…

«Δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε. Μένοντας μακριά, την ίδια στιγμή, τόσο από το κυνήγι μαγισσών όσο και από τη συγκάλυψη. Ωστόσο, είναι νωρίς ακόμα για τέτοιου είδους δηλώσεις. Όλα αυτά θα κριθούν όταν θα έρθει η ώρα της όποιας συζήτησης στη Βουλή» σχολιάζει.

Θα τρέξουν ακόμα πιο γρήγορα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις

Στην ερώτηση εάν έχει τραυματιστεί η εκσυγχρονιστική και μεταρρυθμιστική εικόνα της Κυβέρνησης, απαντά απαριθμώντας το έργο που έχει γίνει σε αυτή τη δεύτερη τετραετία και υπόσχεται πως από εδώ και πέρα θα τρέξουν ακόμα πιο γρήγορα «οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, για να γίνει η Ελλάδα πιο σύγχρονη και πιο ισχυρή».

«Φρένο» στη φιλολογία περί πρόωρων εκλογών

Ο Κωστής Χατζηδάκης απαντά στο CNN Greece πως παρά τα όσα ακούγονται και γράφονται «δεν τίθεται ζήτημα πρόωρων εκλογών» και πως «η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας, για το σύνολο του έργου της».

Για το ενδεχόμενο η Κυβέρνηση να ανοίξει περισσότερο το «πουγκί» της στη ΔΕΘ εξαιτίας της φθοράς από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως εκτιμούν κάποιοι, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης απορρίπτει «πολιτικάντικες προσεγγίσεις» και ξεκαθαρίζει πως «το περιεχόμενο των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τον δημοσιονομικό χώρο και τις αντοχές της οικονομίας. Και όχι από τις όποιες πολιτικές σκοπιμότητες της συγκυρίας».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης στο CNN Greece:

Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ κυριαρχεί στην επικαιρότητα και ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε την κυβερνητική αποτυχία. Γιατί πήγαν όλα λάθος σ’ αυτή την υπόθεση;

Προφανώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του βαθέος κράτους. Δυστυχώς δεν υπήρξε τόσο αποφασιστική και συντεταγμένη δράση. Θα μπορούσαμε βεβαίως κάποιος από εμάς να επικαλεστεί ότι δεν αποτελεί ελληνικό θλιβερό προνόμιο και ότι τα ίδια γίνονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θα μπορούσε ακόμα να ισχυριστεί ότι και με άλλες ελληνικές κυβερνήσεις παλαιότερα έχουν συμβεί τα ίδια. Θα μπορούσε, επίσης, να υπογραμμίσει ότι με τη δική μας κυβέρνηση έγιναν προσπάθειες για να βελτιωθεί η κατάσταση στον ΟΠΕΚΕΠΕ, πχ με το πλάνο δράσης που συμφωνήθηκε με την Κομισιόν και προχωρεί εδώ και μήνες. Όλα αυτά θα ήταν αλήθεια. Όμως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ήταν απολύτως ξεκάθαρος στην τοποθέτησή του για το ζήτημα. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν τα κατάφερε στο συγκεκριμένο πεδίο. Αυτό στέλνει ένα μήνυμα: από εδώ και πέρα δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για καθυστερήσεις και για λάθη. Σ’ αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε η κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και η απορρόφησή του από την ΑΑΔΕ.

Εγώ ο ίδιος επισκέφτηκα, πριν από λίγες μέρες, τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Χάνσεν και συμφωνήσαμε να έχουμε μια τακτική συνεργασία, ώστε να γίνει η μετάβαση με διαφάνεια και αξιοπιστία. Δεν διστάζουμε να μιλάμε με ειλικρίνεια για τα λάθη μας.

Θα μπορέσετε όμως, ως κυβέρνηση, να ξεπεράσετε αυτό το σκάνδαλο; Διότι η ιστορία αναδεικνύει παλαιοκομματικές πρακτικές που τραυματίζουν καίρια την εκσυγχρονιστική και μεταρρυθμιστική εικόνα σας…

Ξέρετε, η δική μας κυβέρνηση είναι που έχει προωθήσει πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες στη μάχη με το βαθύ κράτος, όπως είναι για παράδειγμα ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του κράτους, η διάσωση της ΔΕΗ και ο εκσυγχρονισμός του ΕΦΚΑ, που οι συντάξεις πλέον βγαίνουν σε δύο μήνες. Επίσης, είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που έχει μειώσει την ανεργία από το 18% στο 7,9%, που έχει αυξήσει τον κατώτατο μισθό από τα 650 ευρώ στα 880 ευρώ, που ενίσχυσε την άμυνα της χώρας μας, που χειρίστηκε με αποτελεσματικότητα μια σειρά από διαδοχικές κρίσεις. Και που έχει προωθήσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, όπως τον νόμο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Άρα, η κυβέρνηση θα κριθεί από το συνολικό της έργο, κι όχι αποκλειστικά από την περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι πολίτες, όταν έρθει η ώρα των εκλογών το 2027, θα κάνουν τις συγκρίσεις τους και θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους: για την αποτελεσματικότητα και την ειλικρίνεια της κυβέρνησης, σε αντιδιαστολή με της αντιπολίτευσης.

Στην υπόθεση αυτή φαίνεται ότι εγκαταλείπετε το «μοντέλο Τριαντόπουλου»… Θα δεχθεί η κυβέρνηση να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή; Η αντιπολίτευση ήδη σας κατηγορεί για συγκάλυψη…

Δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε. Μένοντας μακριά, την ίδια στιγμή, τόσο από το κυνήγι μαγισσών όσο και από τη συγκάλυψη. Ωστόσο, είναι νωρίς ακόμα για τέτοιου είδους δηλώσεις. Όλα αυτά θα κριθούν όταν θα έρθει η ώρα της όποιας συζήτησης στη Βουλή.

Πιστεύω όμως ότι αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τον κόσμο αυτή την ώρα είναι να τερματιστούν αυτά τα φαινόμενα – πράγμα στο οποίο συντελεί η απορρόφηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΑΑΔΕ – και να επιστραφούν τα χρήματα που πήραν διάφοροι επιτήδειοι ως αχρεωστήτως καταβληθέντα Η πρόθεσή μας είναι απολύτως ξεκάθαρη: Τα χρήματα αυτά θα ζητηθούν πίσω.

Ξέρετε, ανεξάρτητα από την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είναι ήδη σε εξέλιξη δίκες σε εθνικό επίπεδο. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού ότι θα συσταθεί μια ειδική ομάδα ελέγχου, αποτελούμενη από εκπροσώπους της Οικονομικής Αστυνομίας, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και γενικότερα όλων των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων, η οποία θα διερευνήσει περιπτώσεις παράνομων ενισχύσεων.

Ανακοινώσατε μετά το Υπουργικό Συμβούλιο 3 νέα ταμεία και πόρους 8 δις για το περιβάλλον, την ανάπτυξη, την καθημερινότητα και την κοινωνική συνοχή. Ωστόσο κάποιοι σας κατηγόρησαν ότι προσπαθείτε να αλλάξετε την ατζέντα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τελικά πόσο σημαντικό είναι;

Σε μια περίοδο που γίνονται πολλές συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης το 2026 και τις όποιες επιπτώσεις στην οικονομία, η κυβέρνηση εξασφαλίζει ένα νέο, ευρωπαϊκό πακέτο πάνω από 8 δις. ευρώ, έως το 2032. Πρόκειται για μια σημαντική, πιστεύω, ένεση στήριξης για κρίσιμους τομείς της οικονομίας και κοινωνίας. Με αυτό το πακέτο, ξέρετε, θα μπορέσουμε να κάνουμε πράξη μια σειρά από πρωτοβουλίες, που έχουν ιδιαίτερα θετική αντανάκλαση και στην καθημερινότητα των πολιτών, ιδίως των αναπήρων και άλλων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Θα έχουμε πχ ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αστικών συγκοινωνιών, με την προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων. Θα προωθήσουμε τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών μας. Θα υλοποιήσουμε ένα νέο, πιο αντιγραφειοκρατικό «Εξοικονομώ». Θα τρέξουμε ακόμα προγράμματα για το στεγαστικό, μεταξύ των οποίων ανέγερση κοινωνικών κατοικιών σε ακίνητα του Δημοσίου. Ενώ την ίδια στιγμή θα στηρίξουμε δημοσίους υπαλλήλους που υπηρετούν σε περιοχές με έντονο στεγαστικό ζήτημα, όπως τα νησιά μας. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις δράσεις που θα προωθήσουμε! Και οφείλουμε να κινηθούμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, για να πιάσουν τα λεφτά αυτά τόπο!

Ξέρω ότι έχετε επιμονή στην λεγόμενη θετική ατζέντα… Όμως πόσο είναι εφικτό να προχωρήσει το κυβερνητικό έργο μέσα σε αυτό το κλίμα; Μήπως έχουν δίκιο όσοι σας κατακρίνουν για “μεταρρυθμιστική κόπωση” στη δεύτερη κυβερνητική θητεία σας;

Δεχόμαστε, πράγματι, κριτική για μεταρρυθμιστική κόπωση τη δεύτερη τετραετία, συχνά μάλιστα καλοπροαίρετα. Η αλήθεια είναι πάντως ότι η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντική δουλειά ήδη τα πρώτα δυο χρόνια της δεύτερης τετραετίας. Θα σας δώσω μερικά μόνο παραδείγματα:

Στη μάχη για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, κάναμε όσα δεν έχει κάνει καμία άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα, μετά τη Μεταπολίτευση. Εμείς υιοθετήσαμε 11 διαφορετικές πρωτοβουλίες, με πιο βασική τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές.

Αντίστοιχα, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, προχωρήσαμε σε ενάμιση χρόνο 15 αποκρατικοποιήσεις, που δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη. Ο νόμος για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων είναι σίγουρα μια ακόμα σημαντική μεταρρύθμιση. Το ίδιο και η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Ο νέος δικαστικός χάρτης. Η ολοκλήρωση, σύντομα, του Κτηματολογίου. Η ανακαίνιση δεκάδων νοσοκομείων και κέντρων υγείας. Η περαιτέρω θωράκιση των Ενόπλων Δυνάμεων και ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός. Είναι σίγουρο πως από εδώ και πέρα θα πρέπει να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, για να γίνει η Ελλάδα πιο σύγχρονη και πιο ισχυρή.

Θέμα πρόωρων εκλογών υπάρχει; Τα σενάρια εκλογών έχουν φουντώσει…

Δεν τίθεται ζήτημα πρόωρων εκλογών. Η κυβέρνηση, όπως τόνισα και προηγουμένως, θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας, για το σύνολο του έργου της.

Κάποιοι λένε ότι τώρα που η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη θα ανοίξει περισσότερο το πουγκί της στη ΔΕΘ… Τι πραγματικά μπορούμε να περιμένουμε από την φετινή ΔΕΘ;

Αυτή είναι, θα μου επιτρέψετε να πω, μια εντελώς πολιτικάντικη προσέγγιση, που δεν έχει σχέση με τη δημοσιονομική σοβαρότητα, που υπηρετούμε απαρέγκλιτα τα τελευταία έξι χρόνια. Το περιεχόμενο των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα εξαρτηθεί αποκλειστικά αφενός από τον δημοσιονομικό χώρο που θα έχουμε και αφετέρου από τις αντοχές της οικονομίας. Και όχι από τις όποιες πολιτικές σκοπιμότητες της συγκυρίας.

Εικόνα για τον ακριβή δημοσιονομικό χώρο θα έχουμε αργά το καλοκαίρι και τότε θα σχεδιάσουμε τις επιμέρους παρεμβάσεις. Αυτή την ώρα δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο πρόσθετος χώρος που δημιουργείται από τον περιορισμό αφενός της φοροδιαφυγής και αφετέρου της εισφοροδιαφυγής, χάρη στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας.

Η βασική κατεύθυνση θα είναι πάντως μειώσεις άμεσων φόρων για τη μεσαία τάξη, χάρη στην ανάπτυξη της οικονομίας και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Από εκεί και πέρα, έχουν ανακοινωθεί ήδη ορισμένες πρωτοβουλίες για τα Σώματα Ασφαλείας. Επίσης, σίγουρα θα γίνει ενόψει της ΔΕΘ μια επαναξιολόγηση των πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του στεγαστικού. Ενώ, τέλος, ο Πρωθυπουργός πρόκειται να ανακοινώσει μια δέσμη πρωτοβουλιών για την περαιτέρω ενίσχυση των επενδύσεων. Είναι ένας τομέας στον οποίο αποδίδουμε τεράστια σημασία.

  • Πρόσφατες Αναρτήσεις

    Συνάντηση του Κωστή Χατζηδάκη με τον πρωθυπουργό της Κίνας Li Qiang στη Ρόδο

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, υποδέχτηκε σήμερα στη Ρόδο τον Πρωθυπουργό της Κίνας, κ. Li Qiang, ο οποίος θα παραμείνει για λίγες ώρες στη χώρα μας, στο πλαίσιο του

    Περισσότερα

    Κωστής Χατζηδάκης στο CNN Greece: «Όχι στη συγκάλυψη, αλλά όχι και στο κυνήγι μαγισσών»

    Εν μέσω πολιτικής θύελλας που προκαλεί το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης δίνει απαντήσεις στα σενάρια πρόωρων εκλογών, στο πώς και εάν θα επηρεαστεί το «πουγκί» της

    Περισσότερα

    Κ. Χατζηδάκης: Μείωση φόρων, μάχη με το βαθύ κράτος, αξιολόγηση, σχέδιο για τη λειψυδρία, κοινωνική πολιτική τα επόμενα ορόσημα

    Αποτελέσματα στα «μέτωπα» του ΟΣΕ και του ΟΠΕΚΕΠΕ πριν τις εκλογές   Πέντε πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, κάνοντας λόγο για

    Περισσότερα
  • Μετάβαση στο περιεχόμενο