Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης

Κ. Χατζηδάκης: Στον ΟΠΕΚΕΠΕ εφαρμόζουμε «σκληρή» λύση και οι «πονηρούληδες» θα επιστρέψουν τις επιδοτήσεις

Για όλους και για όλα μιλάει ο Κωστής Χατζηδάκης στο Mononews στέλνοντας σαφή μηνύματα τόσο για την ελληνική οικονομία σε σχέση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, όσο και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης εν όψει ΔΕΘ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μέσω της συνέντευξής του απαντάει για τη στάση της Λιβυης, τις τελευταίες εξελίξεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον στόχο της ΝΔ στις εκλογές του 2027 αλλά και στα σενάρια για νέο κόμμα Σαμαρά.

Ο Κωστής Χατζηδάκης τονίζει πως «η δημοσιονομική σοβαρότητα είναι η καλύτερη «ασπίδα» της πατρίδας μας σε περιόδους αβεβαιότητας» ενώ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση, κάθε φορά που προέκυψε μια πραγματική ανάγκη ή κρίση, ανταποκρίθηκε, στηρίζοντας τους πολίτες.

Οσον αφορά την στάση της Λιβύης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ξεκαθαρίζει ότι «η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, με σεβασμό πάντα στο διεθνές δίκαιο και στο δίκαιο της θάλασσας» ενώ στέλνει και ένα μήνυμα στην άλλη πλευρά. «Δεν είμαστε κατά του διαλόγου, αυτός όμως θα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ και στις πληροφορίες περί πρότασης για νέα προανακριτική από την αντιπολίτευση, αυτή την φορά για τις παράνομες επιδοτήσεις, υποστηρίζει ότι «δεν θα επιδιώξουμε να κρύψουμε τίποτα» αλλά επισημαίνει ότι δεν πρόκειται να μπούμε στη διαδικασία, όπως ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης, να βγάλουμε συμπεράσματα πριν καν η δικογραφία διαβιβασθεί στη Βουλή.

Παράλληλα όμως ο Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθαρίζει πως όσοι «πονηρούληδες» έλαβαν επιδοτήσεις και αποδειχθεί ότι δεν τις δικαιούνταν, θα τις επιστρέψουν στα κρατικά ταμεία».

Τι προβλέπει ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πολέμου Ισραηλ – Ιράν στην ελληνική οικονομία ειδικά εάν δεν ολοκληρωθεί σύντομα.
Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Και βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους εταίρους μας από την Ευρωπαϊκή Ένωσης. Χρειάζεται ψυχραιμία και υπευθυνότητα. Διότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την έκταση αυτής της κρίσης και ποιες επιπτώσεις θα υπάρχουν στην οικονομία. Προφανώς πρόκειται για μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη, που έχει συγκεντρώσει την προσοχή όλου του πλανήτη. Και η ανησυχία όλων είναι εύλογη. Ας μην προτρέχουμε, όμως, και ας ευχηθούμε η κατάσταση να αποκλιμακωθεί σύντομα.

Δηλαδή για παράδειγμα εάν ανέβουν οι τιμές του ρεύματος θα επιδοτηθούν τα νοικοκυριά όπως στο παρελθόν;
Ασφαλώς δεν μπορούμε να προαναγγέλλουμε μέτρα πάνω σε υποθετικά σενάρια. Αυτό που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι ότι η κυβέρνηση, κάθε φορά που προέκυψε μια πραγματική ανάγκη ή κρίση, ανταποκρίθηκε, στηρίζοντας τους πολίτες. Χωρίς να θέσει μάλιστα σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Πάντως κάποιοι με το καλημέρα των συγκρούσεων ανέβασαν τις τιμές, είτε σε προϊόντα είτε στα καύσιμα. Τι λέτε;
Είναι γνωστό ότι οι όποιες επιπτώσεις στην τιμή του πετρελαίου δεν μετακυλίονται άμεσα στην τελική τιμή των καυσίμων ή των προϊόντων. Υπάρχει χρονοκαθυστέρηση. Συνεπώς, οι πρόωρες ανατιμήσεις, όπου εμφανίζονται, είναι τεχνητές και απαράδεκτες. Γι’ αυτό το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει ήδη ξεκινήσει αυστηρούς έλεγχους από τη ΔΙΜΕΑ για φαινόμενα αισχροκέρδειας και επιβάλλει φυσικά τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Ο πόλεμος αυτός μπορεί να επηρεάσει τον ευρύτερο σχεδιασμό της κυβέρνησης για περεταίρω μείωση των φόρων και στήριξη της μεσαίας τάξης, που σχεδιάζετε να ανακοινωθεί στη ΔΕΘ.
Έχω πει και στο παρελθόν ότι η δημοσιονομική σοβαρότητα είναι η καλύτερη «ασπίδα» της πατρίδας μας σε περιόδους αβεβαιότητας. Και ευτυχώς σήμερα τα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι νοικοκυρεμένα και η εκτέλεση του προϋπολογισμού συνεχίζεται με ομαλό τρόπο. Επομένως, έχουμε καλύτερες αντοχές απέναντι σε κάθε κρίση. Και, ταυτόχρονα, διατηρούμε σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας. Στον πυρήνα του οποίου βρίσκονται οι μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη, χάρη στην ανάπτυξη της οικονομίας και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Πιστεύω λοιπόν ότι οι βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής μας, θα επιβεβαιωθούν και στη ΔΕΘ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι βελτιώνεται η θέση της Νέας Δημοκρατίας… Και αρκετοί λένε ότι έχετε συμβάλει και προσωπικά σε αυτό. Τι είναι αυτό που έχει αλλάξει στην κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό;
Η κυβέρνηση, πράγματι, μετά τον ανασχηματισμό έχει επανέλθει σε σταθερή τροχιά υλοποίησης των δεσμεύσεών της. Οι όποιες βελτιώσεις οφείλονται στον Πρωθυπουργό. Το κυβερνητικό έργο έχει επιταχυνθεί και υλοποιούμε μια θετική ατζέντα. Σας θυμίζω ότι ήδη προχωρήσαμε σε σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως: το κοινωνικό μέρισμα που δόθηκε χάρη στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη μείωση της φοροδιαφυγής. Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός και η Chevron που θα κάνει έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης. Η δρομολόγηση της ανάταξης των σιδηροδρόμων, με ένα μοντέλο ΔΕΗ στον ΟΣΕ. Η αξιολόγηση του δημοσίου από τους πολίτες. Όλα αυτά δεν είναι αποσπασματικά μέτρα, αλλά βήματα ενός συνεκτικού σχεδίου.

Από εδώ και πέρα, συνεχίζουμε τη μεταρρυθμιστική μας πορεία. Προχωρά η αναβάθμιση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Έρχεται το Εθνικό Σχέδιο για τα Ύδατα. Ολοκληρώνεται το Κτηματολόγιο και προωθούνται τα τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια. Προωθείται ακόμα η επιτάχυνση της δικαιοσύνης. Επιπλέον, συνεχίζεται η προσπάθεια για την περαιτέρω ψηφιοποίηση του κράτους. Ενώ ειδικά θα ήθελα να σταθώ στη μάχη για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, που ήδη καταγράφονται πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Με όλες αυτές τις πρωτοβουλίες, στοχεύουμε να γίνει η Ελλάδα πιο σύγχρονη, πιο παραγωγική, πιο δίκαιη.

Σε πρόσφατη ομιλία σας μιλήσατε για την Ελλάδα του 2030. Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για το αφήγημα, με το οποίο θα διεκδικήσετε την ψήφο των πολιτών στις επόμενες εκλογές;
Εκτός από τις μεταρρυθμίσεις που ήδη υλοποιούμε, σχεδιάζουμε ήδη το πρόγραμμά μας για την Ελλάδα του 2030. Κι από αυτό, ξεχωρίζω προσωπικά τρεις βασικούς άξονες: παραγωγική οικονομία, σύγχρονο κράτος κι ευκαιρίες στους νέους. Στον πρώτο άξονα, μιλάμε για πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, για να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Τέτοιες είναι η προώθηση μεγάλων έργων υποδομής, οι ιδιωτικοποιήσεις και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, η προώθηση των ΑΠΕ.

Παράλληλα, για να πετύχουμε να γίνει το κράτος ακόμα πιο σύγχρονο, θα δώσουμε με μεγαλύτερη ένταση τη μάχη με το βαθύ κράτος. Επιπλέον, θα επεκτείνουμε την αξιολόγηση και στις μονάδες υγείας και στην εκπαίδευσης. Θα εφαρμόσουμε, από το 2026, την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και στο δημόσιο. Ενώ ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη επισημάνει πως θα προτείνουμε την άρση της νομιμότητας στο δημόσιο και την κατοχύρωση της αξιολόγησης, στην επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση. Όσον αφορά στις ευκαιρίες στους νέους, έχουμε ένα πλαίσιο πρωτοβουλιών για ζητήματα που τους απασχολούν, όπως είναι το δημογραφικό, το στεγαστικό, η τεχνητή νοημοσύνη.

Ξεχωρίζω όμως από αυτές δύο πρωτοβουλίες: τη λειτουργία, επιτέλους, ιδιωτικών πανεπιστημίων, που μαζί με τις πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων, δημιουργούν ένα νέο τοπίο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Καθώς και το πλαίσιο κινήτρων που θα επεξεργαστούμε για να παραμένουν οι νέοι στις παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές

Όσον αφορά την ψηφοφορία για την προανακριτική, πέρασε η πρόταση της ΝΔ για πλημμέλημα για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή. Η αντιπολίτευση όμως υποστηρίζει ότι ουσιαστικά έτσι ο πρώην υπουργός Μεταφορών θα απαλλαγεί με βούλευμα.
Από την κυβερνητική πλειοψηφία υπήρχε μια ψύχραιμη τοποθέτηση, μακριά από κάθε τάση συγκάλυψης. Αλλά και μακριά από τον ποινικό λαϊκισμό. Και από την άλλη πλευρά, μια δημαγωγική προσέγγιση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και εσχάτη τερατολογία από την ετερόκλητη συμμαχία των μικρότερων κομμάτων. Τα ξυλόλια εξαφανίστηκαν από τον λόγο τους, προστέθηκε όμως η «εσχάτη προδοσία».

Εν πάση περιπτώσει, τώρα η συζήτηση επανέρχεται στο πραγματικό ζήτημα, στο δυστύχημα αυτό καθ’ αυτό δηλαδή και στην αναζήτηση ευθυνών, αφού πρώτα περάσαμε από μια σφαίρα συνωμοσιολογίας. Εμείς κάναμε ως Νέα Δημοκρατία αυτό που ήταν επιβεβλημένο. Για τις δυο δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούσαν τους 2 πρώην υπουργούς, τον κ. Τριαντόπουλο και τον κ. Καραμανλή, παραπέμψαμε τις υποθέσεις στον φυσικό δικαστή.

Και θα περίμενε κανείς, κ. Σιαδήμα, γενικότερα η αντιπολίτευση να κρατήσει μια πιο σοβαρή στάση απέναντι σε μια τραγωδία από την οποία έχασαν τη ζωή τους 57 συνάνθρωποί μας. Βεβαίως, έχουν υποχρέωση να ελέγχουν την κυβέρνηση. Αλλά αυτό είναι διαφορετικό από τη διάδοση θεωριών συνωμοσίας και τη χυδαία εκμετάλλευση, με ανυπόστατα κατηγορητήρια.

Μέσα στην εβδομάδα είδαμε τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά να παρεμβαίνουν μαζί σε εκδήλωση με τον Αντώνη Σαμάρα για ακόμη μια φορά να ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση ειδικά για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που φουντώνουν τα σενάρια για ίδρυση νέου κόμματος από τον πρώην πρωθυπουργό. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα δυσκολέψει την αυτοδυναμία της ΝΔ;
Σέβομαι και τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά, άλλωστε έχω διατελέσει υπουργός στις κυβερνήσεις και των δύο. Δεν θα ήθελα, λοιπόν, να σχολιάσω τις απόψεις τους. Εμείς οφείλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Να συνεχίσουμε να υλοποιούμε τη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα, η οποία καθιστά την Ελλάδα πιο ισχυρή και την κοινωνία πιο δίκαιη.

Ο στόχος μας, λοιπόν, παραμένει η αυτοδυναμία. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, για να προχωρήσει ακόμα πιο μπροστά. Και για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να το εξασφαλίσει.

Απέναντι μας, υπάρχει ένα θολό τοπίο! Βλέπετε ότι παρά τα όποια προβλήματα, η Νέα Δημοκρατία αντέχει, ανακάμπτει και ταυτόχρονα αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη κυβερνητική λύση. Κι αυτό δεν είναι κάτι που αποτυπώνεται μόνο στις δημοσκοπήσεις. Είναι πολύ περισσότερο κάτι που το αντιλαμβάνονται οι πολίτες, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης.

Η Λιβύη κατηγορεί την Αθήνα για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της με την παραχώρηση αδειών εξερεύνησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης. Ποια είναι τα επόμενα βήματα;
Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, με σεβασμό πάντα στο διεθνές δίκαιο και στο δίκαιο της θάλασσας. Το τουρκολιβυκό μνημόνιο, από την άλλη, είναι εξωφρενικό, παράνομο και δεν αναγνωρίζεται από κανέναν: ούτε από εμάς, ούτε από την ΕΕ, ούτε από κανέναν σοβαρό κράτος. Η δε πρόθεση της Chevron, που είναι μία από τις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρίες του κόσμου, να διεξάγει έρευνες υδρογονανθράκων, στην περιοχή νοτίως της Κρήτης, ακυρώνει στην πράξη το παράνομο αυτό μνημόνιο. Δεν είμαστε βεβαίως κατά του διαλόγου, αυτός όμως θα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.

Η ευρωπαία εισαγγελέας έστειλε στη Βουλή τη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ όπου αφορά τους Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη έτσι ώστε να ερευνηθεί η τυχόν εμπλοκή τους. Αν η αντιπολίτευση καταθέσει πρόταση για προανακριτική η κυβέρνηση θα την αποδεχθεί;
Θα πρέπει, κ. Σιαδήμα, να μελετήσουμε πρώτα τη δικογραφία, πριν τοποθετηθούμε. Δεν πρόκειται να μπούμε στη διαδικασία, όπως ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης, να βγάλουμε συμπεράσματα πριν καν η δικογραφία διαβιβασθεί στη Βουλή.

Δεν θα επιδιώξουμε να κρύψουμε τίποτα. Την ίδια στιγμή, όμως, θέλω να επισημάνω τα εξής: Στον ΟΠΕΚΕΠΕ ασφαλώς τα πράγματα δεν έχουν πάει καλά. Το έχουμε σημειώσει επανειλημμένως. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όμως, είναι η μόνη κυβέρνηση που επιχείρησε να κάνει κάποια βήματα μπροστά. Και πλέον αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται ακόμα πιο εντατικά.

Γι’ αυτό αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε την πιο «σκληρή» λύση, που δεν είναι άλλη από την κατάργηση του οργανισμού και την ενσωμάτωση του στην ΑΑΔΕ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το συγκεκριμένο ζήτημα με τις επιδοτήσεις δεν απασχολεί μεμονωμένο ελληνικό φαινόμενο. Η Ευρωπαία Εισαγγελέας διεξάγει έρευνα για φαινόμενα κακής διαχείρισης σε 24 κράτη-μέλη της ΕΕ. Παράλληλα, με την πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν για δημοσιονομική διόρθωση, επιβάλλονται κυρώσεις σε 17 διαφορετικά κράτη, μεταξύ των οποίων, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία κα η Ολλανδία.

Ειδικά στη χώρα μας, το ζήτημα με τις αγροτικές ενισχύσεις είναι διαχρονικό και αφορά όλες τις κυβερνήσεις του παρελθόντος. Υπενθυμίζω ότι από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 έχουν βγει αποφάσεις για ανακτήσεις ενισχύσεων συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ.

Εμείς δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με αυτή την παθογένεια. Είμαστε αποφασισμένοι να διαμορφώσουμε έναν οργανισμό ο οποίος θα στηρίζει τους πραγματικούς αγρότες. Και παράλληλα δεσμευόμαστε ότι, στο πλαίσιο της έρευνας που θα ακολουθήσει, όσοι «πονηρούληδες» έλαβαν επιδοτήσεις και αποδειχθεί ότι δεν τις δικαιούνταν, θα τις επιστρέψουν στα κρατικά ταμεία. Είναι άλλωστε ήδη κάποιες δίκες ανοιχτές γι’ αυτό το θέμα.

Την προηγούμενη Παρασκευή συγκαλέσατε σύσκεψη για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Μπορείτε να μας περιγράψετε τους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου για τη διαχείριση των υδάτων;
Υπάρχει, πράγματι, ανάγκη να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της λειψυδρίας ολιστικά. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και επηρεάζει και σε αυτό το θέμα ολόκληρη τη Μεσόγειο. Ειδικά η Ελλάδα κατατάσσεται 19η στον κόσμο από πλευράς κινδύνου για λειψυδρία. Επομένως, πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα. Και να προσθέσουμε νέες πρωτοβουλίες που απαντούν εγκαίρως στο ζήτημα, δίπλα σε εκείνες που ήδη υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Με σεβασμό πάντα στις προβλέψεις του Συντάγματος, που αντιμετωπίζει το νερό ως δημόσιο αγαθό. Το σχέδιό μας, λοιπόν, που βρίσκεται ήδη σε επεξεργασία θα έχει αρκετούς άξονες. Ο πιο σημαντικός είναι, κατά τη γνώμη μου, η υιοθέτηση ενός νέουμοντέλου οργάνωσης της διαχείρισης των υδάτων και στο επίπεδο της ύδρευσης και στο επίπεδο της άρδευσης. Ένας ακόμη άξονας θα είναι η επιτάχυνση των έργων, όπως είναι πχ με τα φράγματα που θα κατασκευαστούν. Επιπλέον, ο δραστικός περιορισμός των απωλειών από τα δίκτυα ύδρευσης.
Καθώς και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, όπως η αφαλάτωση του νερού. Πέρα όμως από τις παρεμβάσεις που θα κάνουμε, απαιτείται και μια μεγάλη κοινωνία συμμαχία: κυβέρνησης, πολιτικού συστήματος συνολικά, αυτοδιοίκησης, αγροτών και καταναλωτών. Διότι το νερό δεν έχει χρώμα!

  • Πρόσφατες Αναρτήσεις

    Κ. Χατζηδάκης: Ένεση στήριξης  8 δισ. ευρώ για κρίσιμους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας

    Η κυβέρνηση θα κριθεί από το σύνολο του έργου της και όχι μόνο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ     «Το νέο χρηματοδοτικό πακέτο για την περίοδο 2026-2032 αποτελεί μία πολύ σημαντική

    Περισσότερα

    8 δισ. ευρώ από τρία νέα ευρωπαϊκά ταμεία για περιβάλλον, ανάπτυξη, καθημερινότητα, κοινωνική συνοχή

    Κ. Χατζηδάκης: Προϋπολογισμός που αντιστοιχεί σε μισό Ταμείο Ανάπτυξης έως το 2032   Νέους ευρωπαϊκούς πόρους ύψους άνω των 8 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε μισό Ταμείο Ανάκαμψης, εξασφαλίζει

    Περισσότερα

    Κ. Χατζηδάκης: Κυβερνητική πρωτοβουλία για επιστροφή των επιδοτήσεων από τους επιτήδειους

    Μιλάμε με ειλικρίνεια τόσο για τα λάθη όσο και για τις επιτυχίες μας, οι κυβερνήσεις κρίνονται από τη συνολική τους επίδοση   Η βούληση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη: τα χρήματα,

    Περισσότερα
  • Μετάβαση στο περιεχόμενο